Фамилни оборудвани басейни за двора, вилата и хотела | Хлорът във вашият басейн кара ли очите да горят?
Хлорът във вашият басейн кара ли очите да горят? Как да поддържаме нашият басейн чист през цялата година.
плуване, басейни, джакузи, плувен басейн, спортен басейн, олимпийски басейн, басейн за вграждане, басейн за вила, басейн за хотел
349632
post-template-default,single,single-post,postid-349632,single-format-standard,theme-moose,eltd-cpt-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.0.0,moose-ver-2.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Хлорът във вашият басейн кара ли очите да горят?

Хлорът във вашият басейн кара ли очите да горят?

Всички сме били там и преди: След дълъг и забавен ден на плуване забелязваме, че очите ни са кървясали и раздразнени. И от години ни казват, че това се дължи на хлора в басейна. Всъщност хлорът, причиняващ червени и сърбящи очи, е толкова широко разпространен, че почти се е превърнал в общоприет принцип за басейните. Но всъщност хлорът причинява ли червени, раздразнени очи? Може ли всъщност това да не е вярно? В тази статия ще разгледаме следното:

  • Логично и научно изследване на червените, сърбящи очи
  • Основни причини за червени и сърбящи очи в басейна

Логика, наука и сърбящи очи
За начало нека разгледаме този въпрос на логическо ниво. От съображения за безопасност всички басейни трябва да бъдат хлорирани, това е като даденост. Така че, ако всички басейни са хлорирани, тогава защо всеки плувец, който отваря очите си под вода, не е измъчван от драскащото, парещо усещане за раздразнени очи? Следването на тази логика ни принуждава да разгледаме по-дълбоко тази тема. И най-доброто място да погледнем по-дълбоко е науката. Според Центровете за контрол на заболяванията хлорът не е виновникът за дразнене на очите! Тази институция дава разбивка на това, което всъщност причинява усещането за парене от басейна и този виновник е нещо, известно като хлорамини. Но какво е хлорамин и има ли други неща, които могат да бъдат причина за дразненето, нека разгледаме тази тема по-нататък.

Основни причини за червени и сърбящи очи в басейна

Хлорамини
Хлорамините се произвеждат, когато във водата попадне замърсяване (орина, кака, мръсотия или друго чуждо вещество). Хлорът, нашият дезинфектант, използван за инактивиране или унищожаване на вредните патогени, разпространявани от тези замърсители, се комбинира със споменатото замърсяване и продължава да работи, като го убива. След като хлорът си свърши работата, патогенът се неутрализира, но хлорът ефективно се самоубива в процеса. Връзката на неактивно замърсяване и хлор създава хлорамин. Именно тази връзка, според Центровете за контрол на заболяванията, причинява дразнене на очите.

 

Операторите на басейни, особено тези, които са сертифицирани за CPO®, са обучени как да премахват тези хлорамини (известни също като комбиниран хлор) от водата и всъщност е доста лесно. Така че ако приемем, че операторът на вашия басейн върши работата за премахване на хлорамините, защо очите ви все още сърбят? След направени допълнителни проучвания в басейни може да се твърди, преобладаващата част от случаите на сърбеж в очите не са причинени от хлорамини. Докато нивата на хлорамин са под .5 ppm, когато водата се тества, хлорамините изобщо няма да повлияят на очите. И така, ако приемем, че тези нива на хлорамин са ниски, защо очите ми все още сърбят и зачервяват?

AUTHOR: Тест Тест
No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.